OPASNOST!!! Sezona krpelja je u toku!!!

Krpelji su zglavkari koji parazitiraju na mnogim vrstama toplokrvnih i hladnokrvnih životinja i obavezno se hrane krvlju. Spadaju u grupu kožnih parazita.

Sprečavanje nastanjivanja ovih parazita na krzno i kožu Vašeg ljubimca može se realizovati korišćenjem kvalitetnih ogrlica, „spot on“ preparatima koji se lokalno nanose na kožu ili antiparaziticima (NexGard SPECTRA) koji se doziraju oralno.

Krpelji se legu iz jaja – prolaze kroz stadijum larve, zatim i lutke, i na kraju postaju odrasli, koji se ponovo pare. Ženka krpelja jaja snese na zemlju, obično na neko skrovito mesto (pukotine na drvetu, kamenu i sl.). Ako ih snese u jesen, jaja će prezimiti i na proleće će nastaviti razvoj.

Čim se izlegu iz jaja, krpelji se hrane krvlju, s tim što larve i lutke uglavnom parazitiraju kod ptica, glodara, malih mesojeda i guštera.

Zavisno od klime moguće je da se tokom jedne godine odigra 2-4 ciklusa razmnožavanja krpelja! Kod nas je klima takva da sezona krpelja traje otprilike od marta do oktobra, ali poslednjih godina i u ovome ima odstupanja – nije retkost da prva najezda krpelja bude već u decembru i januaru.

Krpelji mogu da prenose razne bolesti ako su na psu zakačeni više od 24 sata. Pri uklanjanju krpelja morate biti pažljivi, jer ako se krpelj iščupa na silu, može da se desi da cela njegova glava, ili rilica pomoću koje sisa krv, ostane u koži psa. Često se dešava da jako pritisnut krpelj sadržaj svoje utrobe izbaci u krvotok domaćina, čime se povećava mogućnost da se ljubimac zarazi.

VET Klinika Sveti Vrači - HITNA MEDICINSKA POMOĆ