Ova zoonoza (bolest zajednička za ljude i životinje) je jedna od najčešćih bolesti koja se prenosi ujedom krpelja. Uzrokuje simptome kod približno 10% pasa koje ujede krpelj i zahteva tačnu dijagnostiku i duži period lečenja kako ne bi došlo do komplikacija u kasnijem periodu.

Lajmsku bolest izaziva bakterija iz porodice spiroheta Borrelia Burgdorferi. Bolest je otkrivena 1975. godine u gradu Lajm (Konektikat, SAD) povodom epidemične pojave juvinalnog artritisa, a 1981. je izolovana bakterija koja je uzrokuje. U Srbiji je prvi slučaj kod ljudi zabeležen 1987.

Kod pasa, dominantan klinički znak bolesti koji vlasnici prvo primete bude šepanje, bol i otečenost zglobova prvenstveno zadnjih nogu, a ovi znaci često su praćeni i manjkom apetita, temperaturom i depresijom, a sub-akutni i hronični tok bolesti karakterišu i komplikacije u radu bubrega, srca i nervnog sistema, posebno ukoliko se sa antibiotskom terapijom ne krene na vreme, ili ona nije delotvorna. Često se desi da krpelj prenese psu više bolesti uz lajmsku bolest, kao npr. babeziozu, anaplazmozu, ili erlihiozu, koje u kombinaciji smanjuju šanse za normalan i potpun oporavak životinje.

Bolesti bubrega, kao komplikacija Lajmske bolesti, često pogađaju određene rase pasa, kao što su: bernski planinski pas, šetlandski ovčar i zlatni retriver. Mlađi psi su ugroženiji od odraslih.

Simptomi

  • Šepanje i usiljen hod

  • Otečeni, topli i bolni na dodir zglobovi pretežno zadnjih nogu

  • Problemi sa bubrezima, uriniranjem i velika žeđ

  • Temperatura, manjak apetita i apatija

  • Teškoće pri disanju

  • Otečeni limfni čvorovi u regionu ujeda krpelja

  • Smetnje u radu srca i neurološki ispadi (ređe se javljaju)

Šepanje se javlja kao najočigledniji znak bolesti nekoliko dana posle ujeda krpelja, a usled upale zglobova. Pas može šepati uvek na jednu nogu, ili možete primetiti da „štedi“ uvek drugu nogu u toku tog višednevnog perioda. Zglobovi su otečeni, topli na dodir, javlja se bol pri njihovom pokretanju i apatija. Ovo stanje može trajati 3-4 dana, potom može doći do kratkotrajnog poboljšanja da bi se zatim posle par nedelja isti proces ponovio, na istim, ili drugim zglobovima.

Nelečeno stanje može dovesti do problema sa bubrezima – glomerulonefritisa tj. do upale i smetnji u radu funkcionalne jedinice bubrega koja služi kao filter krvi iz koje izdvaja štetne materije. Ovakvo stanje uzrokuje simptome kao što su: povraćanje, dijareja, manjak apetita, gubitak telesne težine, pojačano uriniranje i žeđ, oteknuće svih zglobova, potkožnog tkiva i desni. Kao i svaka infekcija, infekcija Borelijom izaziva reakcije kao što su groznica i otok limfnih čvorova blizu mesta ujeda krpelja.

Informacije date Vašem veterinaru da ste u skorije vreme našli krpelja kod Vašeg ljubimca, specifičnosti u njegovom ponašanju i hodu, kao i pravilna dijagnostika u vidu testa krvi, kompletne krvne slike, pregleda zgloba i rendgena, daje ukupnu sliku bolesti i težine stanja, a samim tim i određuje potrebu za odgovarajućom terapijom. Ovim dijagnostičkim metodama vrši se i diferencijacija Lajmske bolesti u odnosu na druge bolesti zglobova, degenerativne promene, ili traume koje mogu dati slične simptome.

Lečenje

Pas terapiju prima kući u vidu tableta antibiotika (tetraciklini), nesteroidnih antiinflamatornih lekova – protiv bolova u zglobovima, suplemenata za zglobove i podizanje imuniteta, kao i simptomatska terapija u trajanju od 4 nedelje.

Simptomi karakteristični za oboljenje na zglobovima se obično povuku posle terapije, ali u nekim slučajevima antibiotska terapija ne eliminiše bakteriju Borrelia burgdorferi u potpunosti – pa simptomi mogu da se vrate i mesecima nakon inicijalne terapije. Zato je imperativ održavati dobar imunitet psa kvalitetnom ishranom i suplementima.

Ukoliko postoji ozbiljan problem bubrežne funkcije potrebno je i stacionarno lečenje, kao i posebna ishrana prilagodjena ljubimcima sa smanjenom bubrežnom funkcijom. Na žalost, bubrežni problemi ostaju permanentno i cilj je što više olakšati ih adekvatnom ishranom i promenom životnih navika.

Prevencija

Prevencija se prvenstveno ogleda u adekvatnom izboru mesta za šetnju i igru psa, proveru krzna nakon svakog boravka napolju i primeni sprejeva, preparata i ogrlica koje u sebi sadrže preparate protiv krpelja. Ukoliko pronađete krpelja u krznu, potrebno ga je otkloniti stručno što pre.

VET Klinika Sveti Vrači - HITNA MEDICINSKA POMOĆ