U Srbiji je vakcinacija pasa obavezna, a utvrđena je kalendarom predviđenim za to. Vakcinacijom pasa postajete odgovorni vlasnik, jer brinete kako o zdravlju psa, tako i o vašem zdravstvenom stanju, jer neke zoonoze mogu da se prenesu sa životinje na ljude.

Prva vakcina koju pas može da primi je vakcina protiv mačije kuge i štenećaka, a nju štenci primaju već sa šest nedelja. Tako im se obezbeđuje kratkotrajni imunitet. Sledeća je petovalentna vakcina, koja se prima sa osam nedelja i koja štiti naše ljubimce od parvoviroze, štenećaka, zarazne žutice, leptospiroze i influence pasa. Naravno tu je i obavezna vakcina protiv besnila, koju pas može da primi već sa tri meseca.

Vakcinacijom stimulišemo imunološki sistem psa pa to može izazvati određene nuspojave. Tako se smatra normalnim, ako je pas taj dan kada je vakcinisan nešto mirniji i lošije volje. Može se javiti lagano povišena telesna temperatura koja traje dan ili dva. Ponekad se javlja prolazno šepanje i bolnost na mestu aplikacije vakcine. Veterinar obično određene vakcine aplicira na isto mesto i skreće pažnju vlasniku da obrati pažnju gde je tačno data injekcija, kako bi hladne obloge postavili tačno tamo gde je to potrebno.

Alergična reakcija na vakcinaciju je moguća, kao i na svaki drugi lek koji se unosi u organizam. Najčešće je prisutan oblik alergijske reakcije kod koga dolazi do oticanja njuške ili pojavljivanja „kvržica“ po telu. Može se javiti i nagon za povraćanjem. Do ovakve reakcije može doći odmah po aplikaciji vakcine, nakon nekoliko sati ili u roku od 2 dana od momenta vakcinacije.

Ako nakon vakcinacije pas povraća, svakako treba obavestiti veterinara. Ne mora se ništa dogoditi, ali je to signal za pojačani oprez.

Psa koji je jednom imao bilo kakvu sumnjivu reakciju nakon vakcinacije, nemojte vakcinisati na terenu ili kod kuće jer u većini slučajeva, na terenu veterinari nemaju na raspolaganju svu opremu i lekove koji mogu biti neophodni kod ozbiljne alergijske reakcije. Obavestite veterinara o prethodnim reakcijama životinje pre nego što veterinar da novu vakcinu. Moguće je u slučajevima prethodne alergijske reakcije na određenu vrstu sredstva za vakcinaciju, odabrati vakcinu koja prethodno nije korišćena, a u nekim ekstremnim slučajevima vakcinacija može potpuno izostati.

Alergijske reakcije kod kojih dolazi do stanja šoka su ekstremno retke. Neki psi (posebno malih, temperamentnih rasa) ponekad reaguju na vakcinaciju vrlo burno. Može se dogoditi da jako i glasno cvile i nekoliko minuta nakon aplikacije vakcine, što uglavnom, uplaši vlasnike, posebno decu. Ponekad su takvi psi većinu dana bezvoljni bez obzira na to da li su dobili vakcinu ili neki drugi lek – jednostavno takva manipulacija kod njih izazove stresnu reakciju što ne spada u alergijske reakcije i nije tako opasno. Tako osjetljivog psa ne treba puštati samog nakon vakcinacije. Treba ga držati u krilu, posvetiti mu maksimalnu pažnju kako bi stres od vakcinacije pas što pre i što bezbolnije prevazišao. Za takve osetljive pse treba unapred isplanirati termin vakcinacije, kako biste sa psom mogli provesti što duže vremena nakon vakcinacije i ne ostavljati ga bez nadzora.