Buve su beskrilni insekti, veličine 2 do 4 mm, braon boje i spljoštenog tela. Pretežno parazitiraju na sisarima. Hrane se krvlju domaćina a pri tom lako skaču i prelaze sa životinje na životinju.

Odrasla buva živi oko godinu dana. Za to vreme ženka buve polaže jajašca u prašini stambenih prostorija, štenara, u pukotinama drveća, u nameštaju, tepisima i vlažnim podlogama.U jednom navratu ženka snese i do 20 jajašca što za životni vek od jedne godine u uslovima dobre ishrane krvlju znači i više stotina jaja. Jaja buve su sitna i lagana pa se lako mogu prenositi i na velike udaljenosti.

Potpun preobražaj od jaja do odraslog parazita u proseku traje mesec dana. Ubod buve izaziva peckanje i svrab, životinje su uznemirene i intezivno se češu.

Simptomi

Proteini iz pljuvačke buve kod preosetljivih životinja dovode do pojave alergijskog dermatitisa. Alergija se manifestuje kao upala kože koju prati crvenilo i pojava krasti na tipičnim lokalitetima kao što su leđa i koren repa.

Lečenje

Osnovni princip lečenja je antiparazitski tretmam (prskanjem, kupanjem, zaprašivanjem antiparazitskim sredstvima) svih životinja koje borave u ambijentu kao i samog ambijenta (usisavanjem, nedeljnom primenom insekticida). Potrebno je sačiniti detaljan plan kako suzbiti buve za svaki slučaj ponaosob.

Prevencija

Sprečavanje nastanjivanja buva na Vašeg ljubimca je manji problem, a koriste se kvalitetne ogrlice, „spot-on“ preparati ili antiparazitici (NexGard SPECTRA) koji se doziraju oralno.

VET Klinika Sveti Vrači - HITNA MEDICINSKA POMOĆ