Urološki sindrom kod mačaka (Feline Urologic Syndrome – FUS) je opšti pojam koji se koristi da bi se opisali poremećaji u donjem urinarnom traktu, uključujući kamen u bubregu i bešici, urinarni zastoj, i cistitis (infekciju ili upalu bešike). S obzirom da ova dijagnoza obuhvata brojna stanja, može da zbuni i veterinare i vlasnike kućnih ljubimaca.

Šta izaziva FUS i koliko često se javlja?

Poznato je da se FUS javlja kod skoro 30% domaćih mačaka, a patnja koja prati FUS izazvaće i veliku nelagodnost njihovim vlasnicima. Prve infekcije se javljaju kod mačaka koje imaju dve do šest godina, i ako se kod mačke razvije FUS, veoma je važno da se preduzmu sve mere koje je preporučio veterinar, kao i da se sprovede tretman koji će delovati preventivno na problem u budućnosti. Kod oko 10-20% mačaka ponovo će doći do istih problema ukoliko ne bude preventivnog lečenja. FUS može da izazove nekoliko faktora, ili njihova kombinacija, a oni uključuju stres, urinarni pH, unos vode i vlakana kroz ishranu, kao i procenat pepela u ishrani životinje.

Šta je cistitis?

Kad nešto iritira unutrašnji zid bešike, dolazi do upale bešike, odnosno cistitisa. Često iritaciju izaziva zadržavanje mokraće duže vreme, prisustvo kamenčića ili kristala koji se trljaju o zid bešike, ili kada se u bešici razviju organizmi koji izazivaju infekcije. S obzirom da se anus kod mačaka (i kod ženki i kod mužjaka) nalazi tačno iznad otvora mokraćnog kanala (uretre), izmet i bakterije lako mogu da se nakupe u uretri i bešici. Obično ne dolazi do problema ako postoji redovno mokrenje i ako su ćelije urinarnog trakta zdrave, ali problem može da nastane sa smanjivanjem volumena mokraće (što dovodi do povećavanja koncentracije urina), a kristali, bakterije, i ćelije koje su se odvojile, mogu da poremete normalnu odbranu urinarnog trakta i dovedu do napada FUS.

Ako primetite da vaša mačka često ima potrebu da mokri ali ne ostavlja mnogo urina u kutiji s posipom, to je najverovatnije simptom cistitisa i treba odmah da odvedete mačku kod veterinara. Ako je u pitanju FUS, i ako se ne leči, doći će do potpunog zastoja kad napad uđe u akutnu fazu, kada bešika mačke postaje bolna jer je prepuna urina koji bubrezi i dalje proizvode. Uremija – nakupljanje otrovnog otpada u krvotoku koje nastaje jer bubrezi ne mogu da eliminišu otrovni otpad iz tela može da izazove trajno oštećenje bešike, ali i smrt ukoliko je ne leči profesionalni veterinar. Mnogo izvora navodi da imate samo 72 sata u ovoj akutnoj fazi (mnogo mačaka ima mnogo manje vremena) pre nego što se otkloni blokada i pre nego što dođe do rupture bešike i smrti mačke. U tom stanju mačka strahovito pati i ima užasne bolove i svaki minut je važan da bi se spasio život i sprečila trajna oštećenja.

Kako se sprečava razvijanje FUS kod mačke?

Mačka mora uvek da ima dovoljno sveže vode, a i u vlažnu hranu može da se doda voda. Suva hrana sadrži više vlakana nego konzervisana i polu-vlažna hrana, a vlakna upijaju vodu u toku probave zbog čega urin postaje koncentrovaniji, naročito ako mačka ne pije dovoljno vode. Suva hrana u proseku sadrži više pepela od vlažne hrane, ali vlažna hrana sama po sebi ne može da spreči nastanak FUS. Istraživači FUS doveli su u vezu visok nivo pH s magnezijumom a magnezijum se takođe nalazi u vlažnoj hrani. Pažljivo pročitajte sve o hrani koju dajete svojoj mački, neki proizvođači mačije hrane su dodali suvoj i konzervisanoj hrani sastojke koji kontrolišu pH, da bi se pH nivo u urinu mačke održao na normalnim vrednostima od 6-6.5.

Stres definitivno doprinosi razvoju FUS kod mačaka. Tokom stresnih perioda mačke se kriju i ne dolaze do svojih posuda s vodom, niti do kutija s posipom. Obratite posebnu pažnju na svoju mačku tokom stresnih perioda, i učinite sve da stres ne dovede do povoljnih okolnosti za razvoj FUS. Takođe je veoma važno da pomognete svojoj mački da bude u formi i zdrava, jer kod mačaka koje su pozitivne na FeLV i FIV postoji veći rizik da se razvije FUS, s obzirom da kod njih nije moguć normalni odgovor imunološkog sistema. Visok nivo šećera u urinu mačke s dijabetesom takođe olakšava razvoj bakterijama koje dovode do FUS infekcija.

Koje simptome treba da tražite?

Napinjanje i veća učestalost mokrenja su prvi simptomi cistitisa, ili FUS. Ako primetite takvo ponašanje, veće su šanse da se radi o FUS nego o zatvoru. FUS zahteva momentalno lečenje, a zatvor ne. Potražite tragove ili kapi veoma tamnog ili krvavog urina. Neke mačke s FUS će radije da mokre van posude s posipom, detaljno ispitajte o čemu se radi pre nego što odlučite da kaznite takvo ponašanje.

Koje vrste lečenja FUS su dostupne?

Za mačke sa cistitisom, vaš veterinar i vi morate da se pobrinete da mački obezbedite dosta tečnost, i možda će biti potrebno da veterinar ubrizga mački tečnost pod kožu, ili čak intravenozno. Mački će često biti potrebni antibiotici zbog infekcija. Nekoliko vrsta hrane koje sadrže regulatore kiselosti koje smo ranije spomenuli su: Science Diet’s CD, Purina CNM, Wysong’s Uretic Diet. Neophodno je da vaša mačka pije više vode tokom oporavka od FUS. Treba pažljivo da pratite koliko vode i hrane uzima vaša mačka i koliko urina izmokri, pa je bolje da stavite manje posipa u kutiju. Takođe bi bilo dobro da proveravate kako urin izgleda. Treba da izolujete svoju mačku s FUS od drugih mačaka u vašem domu, da biste mogli nju ili njega da nadgledate i podržavate tokom oporavka.

Šta znači kada se ponavljaju zastoji usled FUS?

Naročito kod mužjaka dolazi do ponovljenih epizoda zastoja. Ponekad može da dođe do nakupljanja tkiva s ožiljcima duž zida uretre, što dovodi do sužavanja kanala. Takve mačke su kandidati za operaciju koja se naziva „perinealna uretrostroma“, kojom se uvećava otvor uretre skraćivanjem penisa mužjaka i uretre da bi se proširio mokraćni kanal. Hirurška intervencija treba da bude poslednja opcija, a nakon ovakve operacije mačke su sklonije infekcijama urinarnog trakta zbog kraćeg rastojanja između anusa i novog otvora uretre međutim, pošto totalni zastoj može da dovede do smrtnog ishoda, obavezno razgovarajte sa svojim veterinarom o operaciji ukoliko vaš mačor ima ozbiljne probleme sa FUS u dužem vremenskom periodu.