Pravilna ishrana je od izuzetnog značajna za zdravlje naših ljubimaca. Potrebno je razumeti njihove potrebe i razlike njihovog metabolizma u odnosu na ljude i usvojiti poseban način hranjenja baš njihove vrste. Zato je preporuka da se psi hrane kompletnom gotovom hranom koja je izbalansirana prema njihovim potrebama, a mačke hranom prilagođenom njihovim potrebama.

Suva ili vlažna hrana

Mačke nisu mali psi i njihove potrebe su drugačije od potreba pasa, što je osnovni razlog zašto postoji posebna hrana za mačke. Gotova hrana je uravnotežena i sadrži sve ono što je vašem ljubimcu potrebno u svakom obroku. Da li ćete izabrati ishranu suvom ili vlažnom gotovom hranom zavisi od vas i od vašeg ljubimca.

Generalno govoreći, vlažna hrana više odgovara mačkama, jer joj na taj način pružate veći izbor različitih ukusa i raznolikost svakog obroka. Suva hrana je zgodnija za ishranu pasa, naročito velikih rasa, jer je koncentrovana i sadrži sve što im je potrebno u relativno malom obimu hrane.

Količina

Međutim, čak i kad usvojite ovaj način hranjenja postavlja se pitanje koju količinu hrane je potrebno da dajete svom ljubimcu i da li postoje neka odstupanja od preporuka. Generalno je hrana za kuce i mace podeljena prema uzrastu na hranu za mladunce – u rastu i razvoju tj. Junior, i hranu za odrasle tj. Adult.

Na svakom pakovanju gotove hrane nalazi se tabela sa preporukama za hranjenje. Preporuke za odrasle pse i mačke obračunate su prema njihovoj stvarnoj težini. Tako je, na primer, psu od 20 kilograma telesne težine preporučeno oko 290 grama suve hrane dnevno. Preporuke za mačke zasnovane su na potrebama prosečne odrasle mačke teške oko četiri kilograma. Važno je napomenuti da su preporuke za hranjenje samo vodič i da ih je potrebno prilagoditi individualnim potrebama svake jedinke.

Potrebe mogu varirati zavisno od starosti, stepena aktivnosti, rase i spoljašnjih uslova. Ukoliko imate izuzetno aktivnog ljubimca, radnog psa ili psa koji ide u lov, njegove potrebe svakako nisu iste kao i psa iste težine koji provodi vreme u stanu i ide u dve šetnje dnevno. Zato je potrebno preporučene količine prilagoditi svakoj jedinci posebno. Ako imate kastriranog mačka koji vreme provodi uglavnom dremajući, potrebno je da mu dnevne količine hrane smanjite. Prevelike ili nedovoljne količine hrane mogu biti jednako štetne kao i nepravilna ishrana.

Junior hrana

Što se tiče Juniora, tabele s preporukama su nešto složenije. Junior hrana sadrži više belančevina, masti, vitamina i minerala potrebnih za rast i razvoj. Ova hrana takođe odgovara i životinjama u graviditetu i za vreme laktacije, kad su potrebe njihovog organizma daleko veće od osnovnih potreba za održavanje. Prikazane tabele na pakovanjima sadrže kolonu s prikazanim trenutnim uzrastom šteneta i redove s prikazanim težinama koje taj pas treba da dosegne kad odraste. Tako na primer štenetu koker španijela starom šest meseci treba davati količinu hrane koja odgovara psu uzrasta šest meseci koji treba da ima oko 15 kilograma kao odrastao pas, a to je oko 295 grama hrane dnevno. U drugoj tabeli na pakovanju su prikazane potrebe kuja u drugoj polovini graviditeta i za vreme laktacije.

Svaki vlasnik najbolje može da vidi promene kod svog ljubimca. Važno je da mladunci lepo napreduju, da su zdravi i veseli, da ne gube na težini niti da su previše popunjeni. Odrasli psi i mačke treba da zadržavaju odgovarajuću težinu, dakle, niti da gube niti da dobijaju na težini. Vi ih posmatrate i najbolje možete proceniti da li im količina hrane odgovara ili ju je potrebno korigovati, povećati ili smanjiti.

Za vreme hladnih zimskih dana potrebe pasa koji borave napolju mnogo su veće od potreba kućnih pasa, jer oni troše energiju na zagrevanje svog tela, pa i taj faktor treba uzeti u obzir.

Sa starenjem, smanjuje se aktivnost životinja, ali se i usporavaju metabolički procesi i efikasnost varenja, pa je seniorima potrebna lako svarljiva hrana, nešto manjeg obima.