Echinococcus granulosus, E. multilocularis, Dipylidium caninum, Taenia vrste, Multiceps multiceps, Mesocestoides spp.

Pantljičare su prilično rasprostranjene i mogu inficirati mnoge domaće i divlje životinje, kao i psa i mačku. One su ružičasto-beličaste boje u obliku trake, dužine od nekoliko centimetara pa sve do dva mestra.

Telo im se sastoji od članaka. U zadnjim člancima nalaze se jajašca i njih se ženke oslobađaju gotovo neprekidno.

Žive pričvršćene za sluznicu creva, hraneći se hranom koju životinja pojede. U momentu kada završni članak bude zreo, oslobodi jajašca ili se odlepi spontano čim stigne do spoljašnje sredine. Ako ovi delovi pantljičare budu izlučeni izmetom, mogu se uočiti na njegovoj površini. Vlasnici ih zapaze kao male bele gliste koje podsećaju na zrna pirinča, dužine 3 mm do 5 mm, a moguće je uočiti i pokretljivost. Podizanjem repa može se videti nekolicina takvih zrnaca oko analnog otvora.

Njihovo prisustvo izaziva svrab koji prisiljava životinju da se „sanka“ na zadnjici, da se liže i da se iznenada okreće kao da joj nešto smeta. Da bi se ciklus tog parazita mogao nastaviti, potrebno je da stigne do životinje prelaznog domaćina (biljojeda, žabe, guštera, ribe, buve itd.) koji će progutati infektivna jajašca. Kada pas ili mačka ostvare kontakt sa prelaznim domaćinom,
završava se biološki ciklus pantljičare.

Najčešći oblik koji nalazimo kod psa ili mačke je Dipilidium caninum, koja zahteva buvu kao prelaznog domaćina. Klinički simptomi vezani za ovu parazitozu su neprimetni, ako je životinja odrasla i dobro hranjena. U nekim slučajevima se može primetiti pojačan apetit praćen mršavljenjem, dok se kod preostalog broja razvija gubitak apetita uz mučninu, stomačne bolove, proliv i povremeno prisutnu krv u izmetu.

SIMPTOMI I TOK BOLESTI

Mladi, infestirani crevnim parazitima imaće neki od simptoma kao što su:

  • bezvoljnost

  • gubitak apetita

  • dlaka suva i lošeg kvaliteta

  • često nadut stomak (pupavost) i na pritisak bolan

  • prisutan je redak proliv koji može, a ne mora da sadrži crevne parazite

Mlada životinja može i da povraća, pri čemu se dešava da u povraćenom sadržaju budu primetni crevni paraziti.

Kod odraslih životinja je infestacija crevnim parazitima obično neprimetna za vlasnika. Od simptoma koje vlasnici primete navodi se proliv, koji može da bude stalno prisutan ili da se javlja povremeno, može da bude u vidu potpuno retke ili kašaste stolice, u kojoj mogu i ne moraju biti prisutni crevni paraziti.

Infestacije crevnim parazitima, naročito kod mladih životinja, opasne su i zbog toga što često dolazi do naknadnih infekcija bakterijama ili virusima. Infestacije crevnim parazitima su ređe kod mačaka nego kod pasa.

DIJAGNOSTIKA

Simptomi kod ove grupe oboljenja nisu specifični. Veterinar kroz razgovor sa vlasnikom treba da sazna da li je ljubimac redovno čišćen od crevnih parazita. Ukoliko postoji potreba i sumnja se na prisustvo parazita, uzima se uzorak izmeta i pristupa pripremi mikroskopskog preparata. Kada je Giardia spp. u pitanju, njeno prisustvo se može dokazati primenom fekalnog, brzog testa visoke osetljivosti i specificnosti za svega par minuta.

TERAPIJA

Terapija oboljenja izazvanih ovim parazitima kod pasa i mačaka sprovodi se već sa tri nedelje života i ponavlja se dva do tri puta, u razmacima od dve nedelje. Terapija oboljenja izazvanih protozoama sprovodi se kod pasa i mačaka adekvatnim preparatima.

PREVENTIVNE MERE

Kao i kod svih drugih parazitoza, preventivne mere sprovode se tako što se vodi računa o
bolesnoj životinji, izvoru zaraze i o okolini, koju treba očistiti od izmeta i jajašaca. Trebalo bi tražiti od svih vlasnika pasa i mačaka da odmah uklone i unište izmete svojih životinja, odmah nakon izlučivanja.

Svako mladunče treba podvrgnuti režimu čišćenja od parazita, kao i odrasle pse i mačke.
Dehelmintizacija izaziva gubitak prirodne zaštite parazita od enzima za varenje, pa se na ovaj
način paraziti eliminišu iz organizma. Preparati koji se koriste u terapijske ili preventivne svrhe ne sprečavaju infekciju, već samo uništavaju prisutne parazite

Treba imati na umu da je važno da:

  • održavate higijenu ruku i odeće pri kontaktu sa nepoznatim životinjama

  • preventivno čistite od crevnih parazita vašeg ljubimca jednom u tri meseca

  • održavate higijenu posuda za hranu i vodu i prostirke ili kućice

  • dajete isključivo termički obrađenu hranu psima i mačkama u slučaju da je sami pripremate

  • nikada ne dozvolite da vaši kućni ljubimci obavljaju nuždu u pesku na dečijem igralištu