Šugu kod pasa mogu prouzrokovati vrste iz tri roda, i to: Sarcoptes, Otodectes i Notoedres. Retko se danas kod pasa sreće ovo oboljenje, jer vlasnici drže pse u dobrim uslovima, a sreće se mnogo češće kod pasa lutalica, što predstavlja stvarnu opasnost za vaše ljubimce. Uzročik je šugarac koji se, sem kod pasa, može naći i kod konja i čoveka. Oboljenje se može javiti kod pasa svih starosti.

Sarkoptes – Šuga

Uzročik je šugarac Sarcoptes scabiei var. canis. Ovaj šugarac sem kod pasa može da se nađe kod konja i čoveka. Oboljenje se može javiti kod pasa svih starosti.

Promene na koži na mestima sa malo dlake, ili bez nje, oko njuške, očiju i ušiju. Zatim se dalje širi na grudi, stomak, pa i po celom telu. Na promenjenim mestima, javljaju se mali crveni čvorići – papule, vezikule pa i pustule. Pas se češe, te se mogu naći ogrebotine od noktiju, odnosno zuba zbog griženja. Kasnije dolaze kraste i dlaka opada. Koža postaje suva i zadebljala. Vremenom se povećavaju zahvaćene površine.

Životinja prestaje jesti, mršavi i anemija postaje sve izraženija. U težim slučajevima može doći i do uginuća. Kod mladih pasa dlaka delimično opada, a koža se peruta. Prenosi se direktno (dodirom) i indirektno (preko zaraženih stvari). Prenosi se i na ljude koji su u kontaktu sa zaraženim psom.

Dijagnoza

Opadanje dlake, stalno češanje i promene na koži ukazuju na mogućnost da je u pitanju šuga. Najsigurnije se može dokazati nalazom larvi, lutki i odraslih parazita u uzetom materijalu skarifikata (uzorak kože) pod mikroskopom. Materijal se uzima sa periferije promenjenih mesta, gde su šugarci najaktivniji i gde ih je najviše. Uzeti materijal se mikroskopsi pregleda, da bi se isključila demodikoza.

Lečenje

Odvojiti bolesne od zdravih pasa. Omekšavanje krasta sapunom i kupanje pasa sa pripravljenim lekovitim rastvorom. Tretira se celo telo. Jedno kupanje nije dovoljno i treba ga ponoviti posle 7-10 dana. Boravišni prostor takođe treba dezinfikovati. Dezinfekciju prostora ponoviti nakon 10-14 dana. Davati psu kvalitetnu i krepku hranu.

Otodectes – Šuga – Šuga ušiju

Lokalizacija

Spoljni ušni kanal, a može da zahvati i deo kože na zadnjoj strani baze uha. Uzročnik je šugarac Otodectes cynotis var. canis. Može se javiti još kod mačaka, lisica i lasica.

Simptomi

Pas stalno trese glavom, češe uši odnosno predele oko njih. Paraziti da bi došli do tkivnih sokova, stvaraju lezije (ranice), i izazivaju zapaljive procese i eksudaciju. Zatim dolazi do pojačane sekrecije cerumena (ušni vosak), tamnosmeđe boje. Često se ceo ušni kanal ispuni tim sadržajem, i u njemu se nalazi velik broj parazita. Promene se mogu preneti na srednje i unutrašnje uvo, a u daljem toku moguće je zapaljenje mozga. Životinja mršavi, ima grčeve i želju za begom, ne vidi i konačno nastupa smrt. Ako se preduzme lečenje, oboljenje brzo prestaje.

Dijagnoza

Spoljni ušni kanal se napuni cerumenom i nalazom parazita u sadržaju uzetom iz spoljnog ušnog kanala.

Lečenje

Pre lečenja treba pažljivo odstraniti nagomilani sadržaj iz spoljnog ušnog kanala. Potrebna su dva lečenja u razmaku od 10 do 14 dana.

Notoedres – Šuga

Ovo oboljenje se prvenstveno javlja kod mačaka, ali je moguće i kod pasa. Uzročnik je šugarac Notoedres cati var. cati. Može da parazitira i na čoveku.

Lokalizacija

Prvenstveno na koži glave (lica,ušiju), zatim na šapama, vratu i na kraju na preostalom delu tela.

Simptomi

Pojačano perutanje sa delimičnim ispadanjem dlake, a kasnije se stvaraju debele sivkaste ispucale naslage. Svrab je manjeg intenziteta.

Dijagnoza

Za dijagnozu se mor uzeti u obzir i lokalizacija promenjenih mesta, zatim svrab, češanje i vidljive promene na koži. Sigurna dijagnoza se postavlja mikroskopskim pregledom uzetog materijala, kako je to opisano kod sarcoptes šuge.

VET Klinika Sveti Vrači - HITNA MEDICINSKA POMOĆ