Virusi mačje leukemije i mačje imunodeficijencije (SIDA) spadaju u retroviruse i uzročnici su dve najznačajnije zarazne bolesti mačaka širom sveta. Oba virusa, na sebi specifičan način, napadaju stanice imunološkog sistema mačke zbog čega je on oslabljen, pa bakterije, virusi, gljivice i paraziti, koje svakodnevno nalazimo u okolini, kod ovih mačaka uzrokuju bolest tj. dolazi do nastanka sekundarnih ili oportunističkih infekcija.

Širenje virusa mačje leukemije

Infekcija virusom mačje leukemije povezana je sa razvojem određenih tipova tumora kao što su limfom i leukemija. Virusi se među mačjom populacijom šire direktnim i indirektnim kontaktom, najčešće putem ugriznih rana i parenjem. Mačja leukemija se prenosi zajedničkim životom i zaraženim predmetima, a može se preneti i s majke na potomstvo.

Preventivno vakcinisanje mačaka

Bitno je znati da infekcija virusom mačje side i/ili leukemije ne mora automatski značiti smrtan ishod po mačku. Mnoge mačke zaražene ovim virusima nakon akutne faze bolesti (groznica, depresija, upala usne šupljine, proliv…), koja može i ne mora biti vidljiva vlasniku životinje, ulaze u asimptomatsku fazu bolesti kada imunološki sistem mačke drži viruse pod kontrolom, a u slučaju mačje leukemije moguće je da mačka u potpunosti eliminiše virus.

Ovakve mačke mogu uz pravilnu kućnu (dobra prehrana, okruženje bez stresa, izbegavanje sirove hrane…) i veterinarsku negu (sterilizacija, kastracija, vakcinisanje protiv ostalih mačjih zaraznih bolesti, te redovne kontrole zdravlja) živeti sretan i zdrav život godinama.

Dijagnostika – testovi na mačju sidu i leukemiju

U dijagnostikovanju mačje side i leukemije koristi se Idexx Snap FIV/FeLV Combo test. Za ovaj test potrebno je samo nekoliko kapljica krvi, a nalaz je gotov za 10 minuta. Test je visoko specifičan i detektuje specifična antitela na virus mačje side i virusni antigen mačje leukemije iz pune krvi, seruma ili plazme. Pozitivan rezultat na antitela i/ili antigen ukazuje na infekciju.

Zbog učestalih infekcija sa FeLv/FIV virusima unutar mačje populacije preporučuje se testiranje svih mačaka koje ne dolaze iz kontrolisanog uzgoja. Prvo testiranje mačke se može napraviti već sa dva meseca starosti, a svakako ga treba napraviti pre prvog vakcinisanja.