Nažalost, svake godine smo svedoci masovnog napuštanja kućnih ljubimaca od strane njihovih vlasnika, jer vlasnici idu na odmor i ne znaju ili ne žele da zbrinu svog ljubimca. Ne samo što je napuštanje ljubimca kažnjivo po zakonu, takođe je i vrlo nehumano napustiti životinju, samo zato što vlasnik ide na letovanje.

Odgovorni vlasnici o smeštaju kućnog ljubimca razmišljaju puno pre nego što uopšte isplaniraju letovanje, bilo da ljubimac putuje sa njima, ostaje na čuvanju kod prijatelja ili rođaka ili ima obezbeđen smeštaj u hotelu za pse ili mačke.

Putovanje sa kućnim ljubimcem

Ukoliko ste odlučili da putujete sa svojim četvoronožnim prijatelje, na ove stvari morate posebno obratiti paznju.

Pre putovanja:

  • Proverite dali je pas vakcinisan protiv zaraznih bolesti
  • Da li je pasoš za kućnog ljubimca uredno ispunjen
  • Ukoliko pas mora da jede specijalnu hranu ili pije lekove, obezbedite se dovoljnom količinom hrane i lekova. Nažalost, iskustva vlasnika nam ukazuju da je u manjim mestima vrlo teško doći do medicinske hrane, te je praktično nemoguće doći do lekova koje vam je vaš veterinar prepisao za ljubimca, ukoliko ste zaboravili poneti recepte.
  • Proverite dali hotel ili privatni smeštaj u koji idete prima kućne ljubimce. Takođe proverite koji su uslovi primanja ljubimaca u smeštaj. Neki hoteli primaju pse samo do određene visine ili težine (recimo pse do 5kg telesne težine, odnosno samo pse malih rasa).
  • Pre putovanja obavezno se informišite o lokalnom veterinaru i njegovom radnom vremenu, kako se ne bi dogodilo da u slučaju eventualne nezgode tražite veterinara koji radi.
  • Obratite pažnju na zakonske odredbe prevoza životinja. Zakon propisuje da se životinja sme prevoziti u automobilu na način da njen prevoz ne uznemirava vozača, životinja mora biti onemogućena od skakanja na prednja sedišta. U praksi to znači da pas mora biti na zadnjim sedištima vezan specijalnim pojasom koji mu onemogućuje kretanje, ali kretanje koje je ograničeno ili mora biti stavljena specijalna mreža između prednjih i zadnjih sedišta, ili u slučaju karavan vozila, između teretnog i putničkog prostora. Jedna od najsigurnijih metoda prevoza životinje jeste njen smeštaj u transporter, odnosno kavez. Ukoliko koristite pojas za auto, psu se nesme staviti ogrlica, nego isključivo grudni am, kako u slučaju naglih kočenja nebi došlo do povrede vrata.
  • Ukoliko putujete u inostranstvo sa ljubimcem, proverite koji su uslovi za putovanje životinja u druge zemlje. Imajte na umu da su to samo smernice, i da bi za najtačnije i najaktuelnije informacije ipak trebalo kontaktirati ministarstvo države u koju putujete.
  • Pre puta spakujte sve nužno za kućnog ljubimca. Osim hrane i lekova, bitno je uzeti i pasoš kućnog ljubimca, obavezno i prvu pomoć.
  • Prva pomoć bi obavezno trebalo da sadrži pincetu, makaze, nekoliko zavoja i kompresa te osnovne lekove u slučaju povraćanja / proliva, uboda insekta, upale ušiju ili očiju, antibakterijski prah ili sprej za rane
  • Zamolite svog veterinara da vam kompletira set prve pomoći

Za vreme putovanja:

  • Na put životinja treba da krene praznog želuca, nije preporučljivo da jede nekoliko sati pre puta, kako ne bi imala mučnine i povraćala po autu.
  • Kod izrazito nemirnih životinja, uz dogovor sa veterinarom, životinji se može dati sedativ
  • Svakih 2-3 sata trebalo bi stati, psa izvesti iz auta, kako bi prošetao i popio malo vode, ukoliko nema mučnine
  • Nikada ne ostavljajte kućnog ljubimca zatvorenog u automobilu. Čak i ako je vremenski period samo pet minuta. To je dovoljno vremena da životinja ugine usled posledica izazvanih visokom temperaturom, koja za nekoliko minuta može preći 50 stepeni!!!
  • Nikada životinju ne ostavljajte na suncu, jer životinja, kao i čovek može vrlo brzo dobiti sunčanicu!
  • Pokušajte putovanje organizovati na način da putujete noću, i izbegavajte puteve ili granične prelaze na kojima su gužve i čekanja. Ukoliko nemate klimu u automobilu, čak i kratko stajanje na užarenom suncu može dovesti do zdravstvenih problema kao što su toplotni udar ili sunčanica.
  • Ukoliko se životinja voli kupati u moru, obavezno je, svaki dan posle kupanja, operite u čistoj vodi. Ukoliko se ne ispere, morska so dosta agresivno deluje na kožu.
  • Po pravilu, većina ljubimaca obožava putovanje i kupanje, pa ne postoji razlog da i oni ne idu sa vama. Važna je samo priprema kako bi sve prošlo u najboljem redu. Raspitajte se na kojim je lokalnim plažama dopušteno dovoditi ljubimca, poštujte lokalne propise i uvek počistite iza svog ljubimca!

Smeštaj u hotelu ili kod prijatelja, rodbine

  • Ukoliko planirate smestiti životinju u hotel za životinje, rezervišite termin što pre. Preko letnjih i zimskih raspusta i praznika, većina hotela je puna i vrlo je teško naći mesto. Rezervišite termin barem 2-3 nedelje unapred.
  • Dogovorite detalje kao što su hrana, odnosno dali ćete vi dati svoju hranu, ili hotel ima svoju.
  • Dogovorite vreme i trajanje fizičkih aktivnosti, dali će pas ceo dan biti u boksu, ili želite 2-3 puta dnevno da se šeta / istrčava.
  • Obavezno upozorite odgovorne u smeštaju ukoliko pas ima neke zdravstvene probleme ili prima terapiju. Većina hotela za pse ima dogovor sa lokalnim veterinarom. Napomenite odgovornima ukoliko želite da, u slučaju potrebe, bude pozvan drugi veterinar.
  • Ni jedan hotel neće primiti psa ukoliko nije vakcinisan protiv besnila, mikročipovan i vakcinisan protiv zaraznih bolesti, očišćen od unutrašnjih i spoljašnjih parazita. Na vreme vodite brigu o tome.
  • Pažljivo birajte hotel za pse. Pogledajte na forumima kakva su iskustva ljudi koji su ostavili svoje pse tamo. Po pravilu, manji hoteli imaju bolju uslugu, jer imaju manje pasa kojima se treba posvetiti, što znači da će odgovorni više vremena provesti sa vašim psom, a to znači da će na vreme primetiti promene ili bolest.
  • Ukoliko smeštate psa kod prijatelja koji nema iskustva sa ljubimcima, objasnite mu osnove hranjenja, na šta da pazi u promenama ponašanja i dajte mu broj telefona vašeg veterinara.

Napuštanje životinja, nažalost, česta je pojava u vreme godišnjih odmora. Ne samo što je zakonski kažnjiva prema Zakonu o zaštiti životinja, što direktno spada u zlostavljanje životinje, jer se radi o namernom izlaganju gladi, žeđi, mogućem stradanju u saobraćaju, nego je i vrlo nehumano prema životinji koja je deo vaše porodice. Ukoliko niste spremni da se brinete o životinji, nemojte je ni nabavljati. Pored svih opcija smeštaja životinja, od hotela, prijatelja, familije, raznih drugih servisa za čuvanje, nedopustivo je da životinja bude izbačena na ulicu, gde najčešće strada pod točkovima vozila.