Bilo bi sjajno da kao vlasnik kućnog ljubimca, nikada nećete biti u situaciji da morate da mu pružite prvu pomoć. Međutim, realno je da se nesreće dešavaju. U slučaju nesreće ili hitnog slučaja, uvek je najbolje da budete pripremljeni i da znate kako pravilno da pomognete vašem ljubimcu.

Šta prvo da uradim ukoliko je moj ljubimac povređen?

  • Ostanite smireni. Najvažnije za svaku hitnu situaciju je da ostanete mirni i da ne paničite, da biste mogli jasno da razmišljate.
  • Procenite situaciju. Smireno procenite situaciju i utvrdite koje tehnike prve pomoći će biti potrebno da primenite.
  • Primenite prvu pomoć.
  • Pozovite ili odvezite vašeg ljubimca kod veterinara. Nakon što ste stabilizovali stanje vašeg ljubimca, kontaktirajte veterinara za dalju pomoć i objasnite mu u kakvom je stanju vaš ljubimac.

Prva pomoć podrazumeva početni tretman u hitnim situacijama. Ovaj tretman se primenjuje u cilju spašavanja života, smanjivanja bola i smanjivanja rizika od nastanka trajnih povreda. Prvu pomoć za kućne ljubimce obično primenjuje vlasnik i ona treba da pomogne životinji dok ne dođe do veterinara koji će napraviti plan za dalji oporavak ljubimca.

Pre nego što počnete da primenjujete procedure prve pomoći na vašem ljubimcu, važno je da zapamtite da životinja, ako je boli, može reagovati neuobičajeno na ljude oko nje. Dakle, bitno je da budete pažljivi da bi izbegli da vas vaš ljubimac zbog bola, straha ili panike ujede.

Na početku pružanja prve pomoći povređenom ljubimcu:

  • Procenite da li je vaš ljubimac u šoku. Šok je odgovor organizma na ozbiljne povrede. To podrazumeva pad krvnog pritiska i nereaktivnost. Ostali simptomi šoka su ubrzano disanje, blede sluznice, povraćanje i drhtanje. Ako vaš ljubimac pokazuje ove simptome, pokušajte da ga zadržite da miruje, koliko je to moguće i pokrijte ga sa ćebetom ili jaknom da bi ga zagrejali i pomogli mu da održi telesnu temperaturu.
  • Procenite stanje i primenite abecedu prve pomoći.
  1. Disajni putevi – Procenite prohodnost disajnih puteva vašeg ljubimca da biste bili sigurni da ne postoji strano telo koje blokira prolazak vazduha. To može biti povraćeni sadržaj, sluz, drvo, loptica ili neki drugi predmet. Ako postoji opstrukcija disajnih puteva, potrudite se da očistite sadržaj ili da izvadite predmet, ali pazite da ga ne gurnete još dublje u grlo vašeg ljubimca.
  2. Disanje – Posmatrajte disanje vašeg ljubimca. Ako je u nesvesti i ne diše, primenite kompresiju grudnog koša dlanom vaše ruke i proverite rad srca tako što ćete glavu prisloniti na grudni koš. Ako vaš ljubimac još uvek ne diše, zatvorite mu njušku, prislonite Vaša usta na njegova i dišite polako i snažno. Zapamtite da ako niste sigurni da je životinja zdrava i vakcinisana, najbolje je da izbegavate kontakt sa svim telesnim tečnostima i krvi.
  3. Rad srca – Ako ne čujete rad srca, biće potrebno da primenite kompresiju grudnog koša. Pritisnite dlanom ruke grudni koš vašeg ljubimca na dole, snažno, ali pažljivo. Najjednostavnije je da vršite 5 kompresija grudnog koša, pa jedan do dva puta primenite veštačko disanje.
  4. Proverite da li vaš ljubimac ima druge povrede. Pogledajte da li je vašem ljubimcu slomljen neki ekstremitet i da li krvari i primenite odgovarajuću prvu pomoć.

Pružanje prve pomoći kod opekotina, posekotina i toplotnog udara?

  • Opekotine – Ako je vaš kućni ljubimac opečen, važno je da što pre to mesto ohladite sa vodom ili ga pokrijete sa hladnim i vlažnim peškirom. Ako je opekotina izazvana hemijskim sredstvom ispirajte to mesto hladnom vodom bar 15 minuta i odvedite vašeg ljubimca kod veterinara što pre možete.
  • Posekotine – Ako vaš ljubimac krvari, proverite da li je u rani prisutno strano telo. Ako nema stranog tela očistite ranu i stavite čistu gazu. Mnoge posekotine zahtevaju stručni tretman, pa je najbolje da odmah pozovete vašeg veterinara. Ako odvedete kućnog ljubimca kod veterinara u periodu do 4 sata od nesreće, rana će biti stručno obrađena i zašivena. Međutim, nakon četiri sata od nesreće, povećava se rizik od razvoja infekcije i ozbiljnih komplikacija.
  • Toplotni udar se obično javlja u letnjim mesecima kada kućni ljubimac ostane zatvoren u sparnim prostorijama bez adekvatne ventilacije i bez vode. Ako vaš ljubimac pokazuje simptome toplotnog udara, a to su preterano dahtanje, uznemirenost i koma, potrebno je da odmah pozovete vašeg veterinara i da preduzmete mere kojima ćete sniziti telesnu temperaturu vašem ljubimcu. Kvašenje hladnom vodom će pomoći da se temperatura spusti, ali izbegavajte korišćenje leda i ledene vode jer to može suviše brzo spustiti telesnu temperaturu i izazvati komplikacije.