Pošto prestane da sisa, sposobnost sisara da vari laktozu iz mleka se smanjuje. Ukoliko mleko ne može da se svari, dolazi do stomačnih tegoba. Mačke i mleko deluju kao prirodna kombinacija. Klasična slika mačke koja pije mleko pojavljuje se oduvek u literaturi i umetnosti. Ipak ova slika ne priča celu priču.

Svim sisarima je zajedničko da na početku piju majčino mleko. Kada prelaze na čvrstu hranu, većina sisara prestane da pije mleko, i mnogi doživaljavaju stomačne tegobe ukoliko jedu mlečne proizvode.

Kako laktoza utiče na mačke?

Mleko sadrži karbohidrat koji se zove laktoza, disaharidni šećer koji se sastoji od galaktoze i glukoze i nalazi se u svim vrstama mleka, varirajući u postotku. Mačići kao i druge bebe sisari, imaju urođenu sposobnost da razbiju laktozu zahvaljujući tome što njihovo telo proizvodi enzim laktazu, koji rastvara laktozu na proste šećere.

Sve vrste, do nekog stepena, gube sposobnost da rastvaraju laktozu kako stare. Tako je i kod mačića od 4-6 nedelje života. Do 6 meseca oni prestaju da proizvode enzim laktazu. Kada telo prestane da proizvodi laktazu, manje su šanse da će uspeti da svari laktozu, i tada mogu da se jave znaci intolerancije na laktozu.

Kada mačka koja je intolerantna na laktozu pojede mlečni proizvod, nesvarena laktoza povlači puno vode u creva, kao i ferment bakterije nesvarenih šećera. Posledica je stomačna mučnina, gasovi, grčevi, naduvavanje i dijareja – obično između 8 i 12 sati od unosa mlečnog proizvoda.

Ovo se razlikuje od alergije na hranu ili alergijske reakcije. Kod alergija, telo vidi supstancu kao uljeza i imuni sistem se brani. Simptomi se vide na koži u obliku osipa i svraba. Reakcija se pojačava svaki put kada je telo izloženo alergenu. Simptomi intolerancije traju onoliko koliko laktoza ostaje u telu. Kada se svari ili izbaci iz sistema, simptomi prestaju.

Mačke i mlečni proizvodi

Većina mačaka voli mlečne proizvode, barem da ih onjuši, neke se čak i posluže. Neke mačke se tu zaustave, dok neke navale na njih. Mačke vole mlečne proizvode jer ih privlače proteini i masti. Međutim veterinari se slažu da mleko, jogurt, sir i drugi proizvodi sa laktozom nisu nužni u balansiranoj ishrani odraslih mačaka i treba ih izbegavati, pogotovo ako mačka pati od sindroma iritabilnog creva ili upale creva. Visok procenat mačaka je intolerantan na laktozu i ova hrana može da uništi balans njihove ishrane zbog masti i proteina. Međutim mlečni proizvodi u malim količinama ne mogu da smetaju jer tako mali nivo proteina i masti ne može da naruši balans.

Hemijski sastav laktoze je isti u svim vrstama mleka, od ljudskog do kravljeg, ali procenat varira, npr. ljudsko mleko sadrži 6-7% laktoze, dok mleko krave, koze, ovce ili mačke sadrži 4-5%. Mlečni proizvodi kao što su puter, sladoled, sir, sadrže mnogo manji procenat laktoze od mleka jer fermentacija i drugi procesi razgrade laktozu.

Pametne poslastice za vašu mačku

Ukoliko želite da vidite da li je vaša mačka intolerantna na laktozu, dajte joj kašičicu ili dve mleka i pazite na simptome. Ukoliko nema simptoma do sledećeg dana, onda mačka dobro podnosi laktozu i ako baš voli mlečne proizvode, možete joj davati s vremena na vreme. Mlečni i slični proizvodi ne mogu da zamene balansiranu ishranu a dodaju kalorije, proteine i mast, tako da uračunajte i njih u dnevno unošenje kalorija da bi sprečili da se mačka ugoji.